Friday, January 8, 2010

PERHIMPUNAN UMMAH GABUNGAN NGO NGO ISLAMSUNGAI PETANI-500 orang umat islam menyertai demonstrasi aman di dataran MPSP Jam Besar Sungai Petani selepas solat Jumaat sebentar tadi bagi membantah penggunaan perkataan Allah di penerbitan Katholik yang kini menjadi kontroversi.

Perhimpunan tersebut merupakan reaksi kepada keputusan The Herald - Catholic Church bagi menggunakan kalimah ALLAH untuk penerbitan mereka. Tindakan mereka tersebut jelas memperlihatkan sikap sebenar mereka yang mencabar Perlembagaan Persekutuan yang memperuntukkan bahawa, Perkara 3(1) Ugama Islam ialah Agama Persekutuan; tetapi ugama-ugama lain boleh diamalkan dengan aman dan damai di mana-mana bahagian Persekutuan.


Perhimpunan secara aman membantah penggunaan kalimah ALLAH oleh akhbar mingguan Herald pada hari ini dianjurkan pertubuhan Melayu, Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) dan Pertubuhan Kebajikan dan Dakwah Islamiah (Pekida)Persatuan Bekas Bekas Perajurit serta beberapa NGO NGO islam yang lain di Kedah.


Demonstrasi membantah isu Penggunaan kalimah Allah yang telah menmbangkitkan kemarahan umat islam di diadakan di Dataran MPSP ,Jam besar Sungai petani ini juga turut diadakandi negeri negeri lain diseluruh negara.

Di Ibu Negara,Perhimpunan anjuran Angkatan Belia Islam Malaysia (Abim) dan Pertubuhan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM)dihadiri kira-kira 50 orang. Ia berlangsung hampir 20 minit.

Mereka menaikkan sepanduk bertulisan, antaranya, 'Jangan cabar toleransi Islam' dan 'Kalimah Allah hanya untuk kami', selain membacakan perisytiharan yang mengandungi tujuh tuntutan.


manakala Orang ramai turut menurunkan tandatangan pada petisyen bantahan di Masjid Negara dan Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah.
Sementara itu, lebih 1,000 orang menyertai perhimpunan dalam dewan solat utama Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah sebagai membantah penggunaan nama Allah oleh bukan Islam.

No comments:

Post a Comment